Warmtepomp

De werking van een warmtepomp is eigenlijk precies tegenovergesteld aan die van een koelkast:
de koelkast verplaatst de warme lucht van binnen in de koelkast naar buiten (vandaar de warmtewisselaar aan de achterzijde), de warmtepomp haalt warme lucht van de buitenbron (lucht, bodem of grondwater) en brengt deze naar binnen. Wat men vaak niet verwacht is dat de warmtepomp dat ook prima kan doen als de bron kouder is als de binnentemperatuur. Dat komt door het koudemiddel dat in de warmtepomp rondgepompt wordt en dat zorgt voor een zeer efficiënt energieverbruik. De warmtepomp gebruikt dus wel energie (stroom), maar de besparing op gas compenseert dat in veelvoud en de CO2-uitstoot wordt met een warmtepomp ten opzichte van een traditionele (gasgestookte) ketel tot wel 50% verlaagd.

De warmtepomp bestaat in drie uitvoeringen:

  1. 1  all-electric: zorgt voor de volledige verwarming van een pand en levert het vereiste warme water. Een gasaansluiting is dus niet meer nodig.
  2. 2  hybride: werkt in combinatie met een traditionele ketel, maar deze ketel zorgt alleen voor het warme water en levert, naast de warmtepomp, alleen extra verwarming op erg koude dagen.
  3. 3  ventilatie: maakt gebruik van de (noodzakelijk) aanwezige mechanische ventilatie en zet de warme ventilatielucht om in verwarming van bijvoorbeeld water in radiatoren.

Om de aanschaf en installatie van warmtepompen te stimuleren, stelt de overheid voor alle drie de uitvoeringen subsidie beschikbaar en werkt mee aan interessante financieringsvormen.
Kijk hier voor meer informatie over energiebesparing en mogelijke subsidies.

Omdat de kosten van een warmtepomp in de regel hoger liggen dan van een traditionele cv-ketel,bieden wij, naast genoemde subsidies, aantrekkelijke financieringsvormen en acties aan (zie ‘huren en leasen’ en ‘acties’).