Als uw woning optimaal geïsoleerd is (of gaat worden), kan het gebruik van lage temperatuur verwarming (LTV) overwogen worden. Bij dit systeem wordt het water (centraal) opgewarmd tot circa 55 graden. LTV verwarmt gelijkmatiger en constanter dan HTV en is door de besparing van energie en de reductie van CO2-uitstoot over het algemeen milieuvriendelijker.
Bij LTV met vloer- en wandverwarming kan de kamerthermostaat in de regel een paar graden lager gezet worden waarmee extra energie bespaard wordt.
Hoewel het systeem bij een nieuwe installatie aan vrijwel elke warmtebron gekoppeld kan worden, is een combinatie van LTV en een warmtepomp een van de energiezuinigste oplossingen.
Het gros van de huishoudens in Nederland heeft nog een cv-ketel met radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die minder goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen op een behagelijke temperatuur te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis heeft voldoende aan een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.
Echter moet de verwarming voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan enkel als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. Een afgiftesysteem dat geschikt is voor lage temperatuur, noemen we Lage Temperatuur Verwarming (LTV).
Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.